Dana 30.6. u prostorijama Tribine grada Zagreba održali smo Diseminacijski događaj na kojem smo predstavili rezultate 13to mjesečnog Europskog projekta “Jačanjem kapaciteta Udruge za sindrom Down do osnažene zajednice” UP.04.2.1.11.0325. Ovo je naš prvi veliki Europski projekt stoga smo na rezultate iznimno ponosni i nadam se da nećemo stati na ovome.

U sklopu projekta smo:

 • educirali 19 osnovnih škola na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije
 • proveli brojne radionice u razredima koje pohađaju djeca sa sindromom Down
 • dali učiteljima individualne preporuke za svako dijete sa SD
 • pokrenuli ciklus od 6 različitih radionica u prostorijama Udruge u koje su bila uključena djeca i mladi od 5 godina pa nadalje
 • uključili više od 30 volontera
 • educirali naše stručnjake u suradnji s Udruga Down Sindrom Zadar Udrugom Down sindrom Zadar
 • izradili i objavili različite radne listiće i video materijale ( u kojima su pojašnjeni postupci za usvajanje gradiva, načini izrade materijala i sl.) koji su dostupni svim roditeljima i stručnjacima na našoj web stranici
 • proveli istraživanje na temu
 • izradili informativnu knjižicu na temu “Polazak djece sa sindromom Down do osnažene zajednice”
Događaj je otvorila predsjednica gđa Natalija Belošević emotivnim pozdravnim govorom, a potom se posjetiteljima obratio ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva obrazovanja i znanosti, profesor Momir Karin.
Formalni dio prezentacije započela je naša Klara Gracin, djevojčica sa sindromom Down čitajući sastav „Što za mene znači škola?“.
Voditeljica projekta edukacijska rehabilitatorica Matea Visković zajedno s članovima projektnog radnom terapeutkinjom Nikolinom Sudar, edukacijskom rehabilitatoricom Ivanom Radenović, te logopedinjom Marijom Milaković predstavila je rezultate projekta i prezentacijom prikazala sve projektne aktivnosti.
Nakon prezentacije, održan je okrugli stol na temu “Školovanje djece sa sindromom Down- iskustva”. Gosti okruglog stola bili su roditelji djece sa sindromom Down čija djeca pohađaju 3 različita oblika školovanja:
 • mama gđa Mirela Gracin
 • mama gđa Tihana Bušić
 • mama gđa Petra Gluhinić
Osim spomenutih majki, na okruglom stolu su gostovale i učiteljica s dugogodišnjim radom s djecom sa sindromom Down gđa Ivančica Tajsl Dragičević, te ravnateljica OŠ Trnjanska gđa Nada Šimić koje su podijelile svoje pozitivno iskustvo o školovanju djece sa sindromom Down. Svoje iskustvo kao majka, ali i kao predsjednica Udruga Down Sindrom Zadar, online putem nam se pridružila i gđa Suzana Periša koja je ujedno i partner na našem projektu. Za kraj nam se obratila predsjednica Hrvatske zajednice za sindrom Down gđa Dinka Vuković koja je podijelila svoje iskustvo majke, ali i osobe koja je započela brojne promjene u sustavu školska i obrazovanja djece sa sindromom Down.
Svim sudionicima okruglog stola, ali i svim prisutnima se zahvaljujemo na dijeljenju i razmijeni svog iskustva, postavljenim pitanjima i raspravi! Članice našeg tima su u protekloj godini osim svojih uloga terapeuta, imale i uloge grafičkih dizajnera, video editora, PR menadžera, lektora, blogera, volontera, event menadžera, organizatora financija i brojnih drugih. Iznimno smo ponosni na naš mali krug velikih ljudi! Svima se zahvaljujemo na strpljenju, suradnji, razumijevanju, podršci, a posebno vama roditeljima i djeci koji i jeste naša svrha djelovanja!
Ovim projektom smo zaista osnažili zajednicu, ali i našu Udruga za sindrom Down-Zagreb! Hvala HRT Vijesti Moj HRT koji nas vjerno prate u našem radu i informiraju javnost o našim aktivnostima! Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinanciran iz Državnog proračuna republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za sindrom Down Zagreb Photo: Bruno Rašić