Udruga za sindrom Down postoji od 1999.g., te djeluje na području Zagreba i Zagrebačke županije. Udruga zastupa interes svih osoba s Down sindromom.
Naša udruga provodi ranu intervenciju tek rođene djece, putem senzomotornih vježbi. Vrtićka i predškolska dob obuhvaćena je individualnim defektološkim i logopedskim tretmanom.

Školarci imaju poseban program individualno edukacijsko – rehabilitacijski i logopedski tretman koji je individualiziran i prilagođen svakom djetetu.

U sklopu Udruge ima i radionica za velike, svakodnevna je i u provođenju s prof. defektologom i radnim instruktorom, zaposlenik CRZ – a, s kojima ima dugogodišnju dobru suradnju. Podupire neformalno obrazovanje koje je jedan od načina rehabilitacija djece,te provodi likovne, glazbene i glazbeno-kazališne radionice, radionice za male i dr.
Do danas se u udrugu uključilo 200 obitelji, a trenutno imamo preko 130 aktivnih članova.
U sklopu cijelokupnog programa je i radionica o spolnosti za mlade sa sindromom Down, te savjetovališta za roditelje. Također se provode i sportsko-rekreativne radionice u suradnji s udrugom Svemirko sport i Centrom za edukaciju i savjetovanje „Sunce”.

U suradnji sa stručnjacima provodi se Brain Gym terapija za djecu i radionica za roditelje (predškolarci). Provodimo i terapije u bazenu za bebe u suradnji s Aquaeducom.

Ciljevi i misija udruge

Kroz djelovanje udruge radimo na postizanju sljedećih ciljeva:

I. Poticanje punog uključivanja osoba s DS-om u sve segmente života zajednice
II. Pružamo podršku i osposobljavanje svim osobama s DS–om, kao i njihovim obiteljima
III. Stvara okružje u kojem će svi ljudi prihvatiti i prepoznati vrijednost i dignitet svih osoba s Down sindromom
IV. Potiče rad s obiteljima, te stručnim osobama, kako bi se brže i bolje rješavale pojačane potrebe svake osobe s DS-om
V. Promovira princip normalizacije na način da se humanizira zajednica
VI. Animiramo resorno Ministarstvo za što kvalitetniju medicinsku skrb
VII. Podržavamo i sudjelujemo u istraživanju raznih genetskih poremećaja kod Down sindroma kako bi se zajedničkim snagama ostvario cilj ka otklanjanju popratnih malformacija

Projekti

Ministarstvo socijalne politike i mladih 2014.- 2017.

Financira program koji predstavlja nastavak cjelokupnog programa udruge u procesu pružanja usluge rane intervencije i rehabilitacije koje su specificirane za DS te u suradnji s CRZ-om Zagreb pruža usluge poludnevnog boravka za mlade sa sindromom Down.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta 2013. – 2016.

Program koji se provodi kroz projekt sufinancira ranu intervenciju i rehabilitaciju koristeći specificirane i nove metode rada (brain gym, glazbeno kazališna terapija, Numicon i dr.)

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i OSI 2010. – 2016.

Financira program koji se provodi i predstavlja nastavak cjelokupnog programa udruge u procesu pružanja usluge rane intervencije i rehabilitacije koje su specifične za sindrom Down.

Grad Zagreb, Gradski ured za mlade 2012.- 2016.

Projekt koji se financira odnosi se na održavanje radionica o spolnosti sa mladima sa sindromom Down i njihovim roditeljima.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravlje 2013. – 2016.

Projekt koji se financira odnosi se na prevencije teškoća mentalnog zdravlja djece i mladih sa sindromom Down u suradnji sa stručnjacima, te tribine namijenjene za roditelje i stručni kadar gradski vrtića i škola.

Zagrebačka županija 2011. – 2016.

Financijska potpora za provedbu kontinuiranog programa udruge (rad terapeuta i udruge).

INA Industrija nafte 2013. – 2016.

Financijska potpora za rad radionica (likovne, glazbene i glazbeno-kazališne).

Andy Tran

Udruga cijelu godinu ima otvoreni
broj telefona 060 92 00 (5 kn+ pdv)
na koji svi građani mogu donirati
svojih 5 kn za rad Udruge i terapije djece.

https://udruga-down.hr