Mnoga poznata lica pout Bojane Gregorić Vejzović, glumca Hrvoje Klobučara, pjevača Davora Gobca okupili su se da podupru djecu s Downom.

Tkalčićeva ulica je vrvila poznatim osobama iz javnog života koje su se okupile s jednim ciljem, a to je poduprijeti djecu s Downovim sindromom. Vesela i nasmijana lica djece koja su se družila ispred trgovine One to Play uvjerila nas je još jednom da ona nisu puno različita od nas te da imaju jednake potrebe i ljubav koju žele pružiti.

Uz likove iz crtića ´Fifi i cvjetno društvo`, plesna grupa djece s Downom su veselo zaplesali uz popularne domaće pjesme i to prvi put samostalno bez voditeljice. Ohrabrivao ih je gromoglasan pljesak svih prisutnih. No djeca su se najviše oduševila kada se među njima našao i Davor Gobac koji nije propustio priliku pa je malo i zaplesao s oduševljenom djecom.

Iako, priznaje, nije baš stvoren za ples ovu djecu je zaista teško odbiti.

“Došao sam podržati akciju. Ipak, mislim da neću više plesati jer nije to za mene. To mislim da svi već znaju sada- rekao je kroz smijeh Gobac.”

Osim njega, ovaj je događaj okupio na jednom mjestu mnoštvo zvijezda od glumaca Hrvoje Klobučara, Bojane Gregorić Vejzović, Duška Valentića pa sve do voditeljice Anje Alavanje.

Poslije plesa uslijedila je velika slasna torta koju je rezala raspoložena Bojana Gregorić, inače UNICEF-ova ambasadorica dobre volje oko koje su se skupila sva djeca i uredno čekala svoj komad torte.

Downov sindrom je poremećaj koji pogađa jedno od 650 novorođene djece, a riječ je o genskom poremećaju koji onemogućava normalan djetetov psihički i fizički razvoj. Za ovo okupljanje djece s Downom simbolično je odabran prvi dan proljeća, 21. ožujak jer je u ovoj bolesti 21. kromosom degenerativan.

Cilj ovakvih okupljanja je istaknuti različitosti i pokazati svima da djeca s Downovim sindromom nisu puno različita od ostale djece. Jednako su vesela, puna ljubavi, nasmijana. To su vrlo otvorena djeca s kojom se može puno raditi. One to Play već godinama surađuje sa zagrebačkom ´Udrugom za sindrom Down` i svake godine smo zahvalni što im možemo pomoći i dati poklone koji ih toliko vesele- kazala je Mirjana Glavak, voditeljica marketinga One to Play trgovine.

 

Cilj okupljanja

Cilj ovakvih okupljanja je istaknuti različitosti i pokazati svima da djeca s Downovim sindromom nisu puno različita od ostale djece.

Udruga za sindrom Down Zagreb broji oko 120 članova no voditeljica Željka Zrnić Bučić ističe da u Zagrebu postoji još sigurno mnogo neregistrirane djece s Downovim sindromom.

Znam sigurno još puno djece koja nisu registrirana ali mislim da točan broj oboljelih ne postoji. Mi se u udruzi trudimo privući što više članova ali ograničeni smo prostorom koji je premalen- kazala je Zrnć. U prostoru u Cilićevoj ulici oko 120 djece boravi u 60 metara kvadratna.

Željela bih samo da Udruga dobije veći prostor jer pa da se može i kvalitetnije raditi s roditeljima i djecom. Postoji ideja da do iduće godine pokrenemo dva humanitarna koncerta kojim bi prikupljali novac za novi prostor.

U planu je i neko eventualno spajanje tri udruge koje djeluju u Zagrebu da postanu jedna krovna udruga s jednim sjedištem i velikim prostorom za rad. To je moj san- kazala je optimistično Zrnić Bučić koja je i sama majka djeteta s Downovim sindromom.

Izvor: http://zagrebancija.com